Standardowo wyjeżdżam butlę prawie do zera - do pełna zdarzyło mi się raz, gdy testowałem, ile wejdzie (sprawdzenie ustawienia wielozaworu).
Tankować np. zbiornik w połowie pełen bez ważnej przyczyny (np. zauważona promocja cenowa, dobicie przed planowaną trasą itp. ) jest bez sensu.
W przypadku standardowej butli do O2 --> ~55 litrów czyli faktycznie wchodzi ~45 (wiadomo, zależy, jak pływak ustawiony), IMO najwygodniej podjechać pod dystrybutor, jak te min. 40 litrów wejdzie (z poprawką na różne inne sytuacje).
W przypadku beny masz pompę, która nie powinna pracować na sucho.
Z LPG tego problemu nie ma, spadek ciśnienia (np. pusta butla) i następuje przełączenie na benzynę.
Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
W przypadku beny masz pompę, która nie powinna pracować na sucho.
Z LPG tego problemu nie ma, spadek ciśnienia (np. pusta butla) i następuje przełączenie na benzynę.
Dokładnie.
Po za tym instalacje G-IV nie doprowadzają do zubożenia mieszanki w czasie słabego ciśnienia LPG, bo po prostu przełącza sterownik na Pb, co automatycznie chroni przed pracą na zbyt ubogiej mieszance.
Np. ja zawsze wyjeżdżam LPG do końca i tankuję do pełna.
Natomiast Pb zawsze min. 1/4 zbiornika.
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
W przypadku standardowej butli do O2 --> ~55 litrów czyli faktycznie wchodzi ~45 (wiadomo, zależy, jak pływak ustawiony), IMO najwygodniej podjechać pod dystrybutor, jak te min. 40 litrów wejdzie (z poprawką na różne inne sytuacje).
Swoją drogą ciekawe, że u różnych producentów butle o tych samych wymiarach różnią się pojemnością:
STAKO 630 x 225 --> 53l @ 42.4l
BORMECH 630 x 225 --> 55l @ 44l
Choć te 2 litry faktycznej różnicy specjalnie nie robią
Swoją drogą ciekawe, że u różnych producentów butle o tych samych wymiarach różnią się pojemnością:
STAKO 630 x 225 --> 53l @ 42.4l
BORMECH 630 x 225 --> 55l @ 44l
Choć te 2 litry faktycznej różnicy specjalnie nie robią
ustawienie pływaka, jak to już koledzy wyżej zauważyli
moja ma 55 l nominalnie, a realnie jakieś 44-45. 450 km wyjeżdżam standardowo na niej. tankuję gdy wejdę na rezerwie, choć nie od razu i parę razy zdarzyło mi się w czasie jazdy płynnie przejść na Pb.
Jeszcze może być jedna kwestia - czy rurka jest na spodzie butli --> czy wybiera całość, czy nie zostawia iluśtam litrów. No ale to się okaże po wypuszczeniu gazu z teoretycznie pustej butli - przed demontażem wielozaworu.
Ew. butla do jazdy na wstecznym i też nie będzie wybierać do końca.
Wiesz, teraz masz te 39 - książkowe jest 42. Wszystko zależy od kosztów, czy warto się szarpać --> jeśli już grzebać, to ja bym celował pod 50 litrów. Koszta - to już musisz pogadać z gazownikami z Twojej okolicy. Możesz zerknąć na lpg-forum, czy jest jakiś polecany zakład w pobliżu.
Witam.
Podczas montażu instalacji LPG mój gazownik zapytał czy ma podgiąć delikatnie pływak na co przystałem i przy pierwszym tankowaniu do butli 50-cio litrowej weszło 47 litrów gazu. Tak więc mój zasięg to 600 km na LPG . Co do wyjeżdżania gazu do końca to nie słyszałem o jakichś przeciwwskazaniach oprócz tego, że gdy siorpnie z dołu może przybrudzić się filtr :wink: .
Pozdrawiam
W instrukcji obsługi Vialle zaleca, aby w zbiorniku zawsze utrzymywać ok. 20l benzyny, co zapewnia optymalne chłodzenie pompy benzyny. Jednocześnie co 3 m-ce należy wykorzystać zawartość zbiornika, bo paliwo się starzeje i traci oktany.
pogrubienie moje i o to mam pytanie: mam zawsze te 20-25% zbiornika NoPb (m/w raz w miesiącu dolewam po troszeczku w miarę zużywania). powinienem co te 3 m-ce wyjeździć wachę do końca i zalać nowej? oczywiście mam zwykłą sekwencję i nie mam TSI
Nie wiem, jak jest w innych instalacjach, ale w LandiRenzo podginanie pływaka nic nie da, bo sterownik monitoruje ciśnienie gazu (nie jego ilość w zbiorniku) i w razie spadku poniżej wartości progowej przełącza na NoPb.
Jeśli chodzi o minimalną zawartość benzyny, to LR podaje w instrukcji min. 1/4 zbiornika.
To jest absolutne minimum dla poprawnego chłodzenia pompki paliwa (a właściwie silniczka elektrycznego).
Można spokojnie wyjeżdżać gaz do zera.
Jesli chodzi o zapychanie filtra LPG fazy ciekłej, to jest taka nadzieja, gdy tankuje się byle gdzie.
Ja osobiście tylko podjeżdżam na BP, sporadycznie na Orlen.
Co każde 30kkm filtr praktycznie czysty (minimalny osad mazutu).
Podginanie plywaka da tyle, ze mechanicznie wielozawor nie odbija szybciej i pozwala wlac wiecej (normalnie jest rezerwa 20-25% pojemnosci zbiornika, ktora zmniejsza sie do 10% i jest dobrze). Przejscie na PB to wlasnie kwestia minimalnego cisnienia i tu nie ma co kombinowac, bo to nic nie da.
Komentarz